În data de 17 decembrie 2018, la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului ale Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în cadrul Proiectului RESTART (nr. 585353-EPP-1-2017-1-RO-EPPKA2-CBHE-JP, Reinforce entrepreneurial and digital skills of students and teachers to enhance the modernization of higher education in MOLDOVA),  a fost organizată o Masă Rotundă cu genericul „Ghidarea și concilierea în carieră a studenților economiști”. Studenții și masteranzii specialităților Business și administrare și Administrarea afacerilor comerciale  s-au întrunit cu reprezentații mediului de afaceri și specialiștii Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a discuta problemele legate de competitivitatea tinerilor specialiștii pe piața muncii, angajarea reușită; dezvoltarea și creșterea profesională.

Dna Tatiana ROTARU, specialist principal al Agenție Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, mun. Bălți, a familiarizat studenții cu activitatea Agenției și serviciile electronice de ghidare și conciliere în carieră oferite tinerilor specialiști. Studenții și masteranzii au testat produsul nou al ANOFM, aplicația electronică „Navigarea pieței muncii”, care le oferă posibilitatea de auto- evaluare a abilităților profesionale; descoperirea și explorarea posibilelor căi de dezvoltare a carierei; scrierea unui curriculum vitae eficient; planificarea unei căutări de locuri de muncă; efectuarea unui interviu de angajare și gestionarea eficientă a primei perioade de lucru.

Concluzii și propunerile formulate în cadrul discuțiilor se vor materializa în Planuri de ghidare  în carieră pentru primii zece masteranzi de la specialitatea Administrarea afacerilor comerciale.

În perioada 2019-2020, în cadrul proiectului ReSTART, vor fi organizate mai multe sesiunii de ghidare și orientare în carieră a studenților și absolvenților specialităților economice. Va fi elaborat un Ghid de ghidare în carieră pentru absolvenții USARB.

Mai multe detalii despre proiect și activitățile planificate pot fi consultate pe adresa: https://www.restart-eu.upb.ro/

Pozele de la masa rotundă pot fi vizualizate aici.